MindtoGrow Coaching en Consultancy in identiteit en leiderschap.
reviews mindtto grow
recensies
linkdinfacebookinstagramBlogger
+32 (0) 498 70 45 11
sabine@mindtogrow.be

17 Mei 2024
De zin en onzin van loopbaancoaching!

mindtogrow brain symbol

Is dit nu echt de baan van mijn leven? Benut ik mijn talenten wel voldoende op de werkvloer? Ga ik eigenlijk nog wel met plezier naar mijn werk? Hoe zorg ik voor een goede werk-privébalans? Is het normaal dat ik mijn baas een zeurkous vind? Riskeer ik een burn-out als ik zo hard door blijf werken? Of moet ik misschien toch een biodynamische zorgboerderij beginnen in Portugal? Gedurende je loopbaan is de kans groot dat je jezelf een of meerdere van deze vragen stelt. Is dat iets om wakker van te liggen? Liever niet! Twijfels en vragen gedurende je loopbaan zijn namelijk een heel normaal onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling. Denk je nu: fijn om te weten, maar ik zit toch echt met mijn handen in het haar. Gelukkig kun je altijd een professionele loopbaancoach inschakelen om jou te helpen met het maken van een loopbaankeuze die bij jou past. Wat daar de voor- en nadelen van zijn, leggen we je graag uit.


Een loopbaancoach geeft loopbaanadvies en helpt je om jouw loopbaanpad vorm te geven. Aan de hand van jouw persoonlijke profiel en je wensen maakt een loopbaancoach samen met jou een plan van aanpak. Dit begint altijd met een gesprek en wordt vaak opgevolgd door oefeningen waar je zelf mee aan de slag kunt. Ook een persoonlijk ontwikkelplan, waarin concrete actiepunten staan die jou helpen om de juiste stappen te zetten in je loopbaan, is vaak een onderdeel van het traject. Loopbaancoaching wordt door mensen in alle fases van hun carrière als hulpmiddel ingezet: van starters op de arbeidsmarkt, werknemers die te maken krijgen met ontslag of een burn-out tot ervaren leidinggevenden die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging.


De voordelen van een loopbaancoach

1. Herontdek jezelf

Niemand kent jou beter dan jijzelf… toch? Ondanks dat we vaak denken dat we onszelf door en door kennen, leren veel mensen tijdens een loopbaancoachingstraject nieuwe dingen over zichzelf. Een loopbaancoach, met een professionele externe blik en de juiste tools, helpt jou om je sterke punten, waarden, dromen en passies te (her)ontdekken. Dit kan leiden tot waardevolle, soms zelf levensveranderende inzichten

2. Doelen stellen

Wanneer je weet wie je bent en wat je wilt, kun je je wensen vertalen in grote en kleinere doelstellingen. Een loopbaancoach helpt je met het maken van deze doelstellingen en is een goede stok achter de deur om ook daadwerkelijk actief met je doelen aan de slag te gaan.

3.Verder kijken dan je werk

Werk en privé zijn lastig van elkaar te scheiden: je voorkomt bijna niet dat je werkgerelateerde beslommeringen mee naar huis neemt en vice versa. Een loopbaancoach kijkt dan ook graag verder dan alleen je werkende leven. Zo kan het herstellen van een gezonde work-life balance bijvoorbeeld zorgen voor minder stress en meer plezier op je werk.

De nadelen van een loopbaancoach

1. De ene coach is de andere niet

Je kunt het tegenwoordig zo gek niet bedenken of je kunt er een coach voor vinden. Omdat ‘coach’ geen beschermde titel is, kan ook jij vandaag nog een coach worden – gewoon een gratis stukje loopbaanadvies. Gelukkig bestaan er naast de nodige kwakzalvers ook voldoende professionele en gekwalificeerde loopbaancoaches. Zijn de beloften van een coach te mooi om waar te zijn, zoek dan liever nog even verder.

2. Kosten

Een loopbaancoach kost 90 euro voor 7u coaching via de loopbaancheques van de VDAB. Check je recht hierop via deze link: 
https://www.vdab.be/orienteren/loopbaanbegeleiding/alles-over-loopbaancheques

3. Geen succesgarantie

Loopbaancoaching biedt geen gegarandeerd succes. Terwijl de één een supersuccesvolle carrièreswitch maakt, gaat de ander na het volgen van een traject nog steeds met tegenzin naar zijn werk. Er zijn veel factoren, onder andere ook externe factoren waar we geen invloed op hebben, die het succes van loopbaancoaching bepalen. 

Aan de andere kant is er maar één manier om te ontdekken of een loopbaancoach voor jou zinvol is…
probeer het en meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek.

 


3 Mei 2024
Coaching in identiteit & leiderschap

mindtogrow brain symbol

MindtoGrow:

Ontdek de Kracht van Persoonlijke Groei en Professionele Ontwikkeling
Ben je op zoek naar deskundige begeleiding op het gebied van persoonlijke groei en professionele ontwikkeling?
Welkom bij MindtoGrow, een toonaangevend coachingbedrijf opgericht door Sabine Baptist.
Bij MindtoGrow bieden we kwaliteitsvolle coachingtrajecten om uw ware potentieel te ontsluiten, blokkades werkbaar te maken en uw doelen te verwezenlijken.

Over MindtoGrow:

MindtoGrow is een coachingbedrijf gespecialiseerd in identiteits- en leiderschapsontwikkeling. Met onze diepgaande expertise en toewijding aan uw succes, streven we ernaar om u te helpen bij het overwinnen van obstakels en het bereiken van uw persoonlijke en professionele doelen.

Sabine Baptist:

Uw partner in groei! Sabine Baptist, PCC-gecertificeerde coach bij ICF (International Coach Federation), staat bekend om haar warme professionele aanpak en betrokkenheid bij het succes van haar cliënten. Met haar brede kennis en ervaring begeleidt zij individuen en organisaties op hun reis naar groei en succes.

Onze Diensten:

• Loopbaancoaching: ontdek uw passies, talenten en carrièremogelijkheden met op maat gemaakte coachingssessies.
• Persoonlijkheidsassessments: krijg diepgaand inzicht in uw persoonlijkheid en voorkeuren om uw groeipotentieel te maximaliseren.
• Gratis kennismakingsgesprekken: ervaar en ontdek de kracht van coaching met een vrijblijvend gesprek om uw doelen te bespreken en te ontdekken hoe MindtoGrow u kan helpen.
• Leiderschapsontwikkeling: coaching om leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen en effectief leiderschap te bevorderen binnen organisaties.
• Teamcoaching: begeleiding van teams om samenwerking te verbeteren, communicatie te optimaliseren en doelgerichte resultaten te behalen.
• Executive Coaching: persoonlijke coaching voor leidinggevenden en managers om hen te ondersteunen bij het nemen van strategische beslissingen, het ontwikkelen van leiderschapscapaciteiten en het verbeteren van prestaties.
• Communicatie: coaching gericht op het verbeteren van uw communicatie in eender welk relatie zodat je beter gehoord kan worden.
• Stressmanagement: coaching om stress te verminderen, veerkracht op te bouwen en een gezonde werk-privébalans te behouden.
• Veranderingsmanagement: ondersteuning bij het navigeren door veranderingen binnen organisaties, het omarmen van veranderingen en het effectief aansturen van veranderingsprocessen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van diensten die MindtoGrow aanbiedt. Voor al onze diensten en uitgebreide omschrijving zie www.mindtogrow.be of neem rechtstreeks contact op met Sabine.

Getuigenissen:

"MindtoGrow heeft me geholpen om mijn passies te ontdekken en mijn carrière in een nieuwe richting te sturen. Sabine's begeleiding was precies wat ik nodig had om mijn doelen te bereiken." - Claire, tevreden klant.

"MindtoGrow heeft mijn perspectief veranderd en me geholpen mijn doelen te bereiken op een manier die ik nooit voor mogelijk had gehouden." - Tevreden klant.

Contact:

Klaar om uw groeireis te beginnen?
Neem vandaag nog contact op met MindtoGrow voor deskundige begeleiding op maat.
We kijken ernaar uit om met u samen te werken aan uw succes.
Website: www.mindtogrow.be
E-mail: sabine@mindtogrow.be
Telefoon: +32 (0) 498 70 45 11


21 Juni 2021
Coaching on Identity


Weer een stap verder op weg naar mijn droom als professionele Identiteitscoach.

Certificaat van The Coaching Square voor het behalen van de master class BLOOM31 december 2020
Beste wensen voor 2021


"What makes you come alive?"

31 dec 2020: Terugkijken doe ik vaak, te vaak, vooruit kijken eigenlijk ook.
Dus ik neem me voor meer in het hier en nu te blijven en dit jaar vandaag te beleven en zo zie ik dan wel weer.
Want die manier van zijn, geeft mij het sterkst het gevoel van "leven".
Om het leven te vieren, wil ik dit citaat van Howard Thurm met jullie delen:

Don't ask what the world needs
Rather ask what makes you come alive.
Then go ahead and do it,
Because what the world needs
Is people who have come alive!

Heb een mooie dag vandaag. Van harte,
Sabine Baptist, PCC Coach29 oktober 2020
COVID-19: De weg naar persoonlijke transformatie.

De weg naar persoonlijke transformatie.

COVID-19 maakt het spel van weerstand en verlangen mogelijk

Intussen zijn we 8 maanden bekend met COVID. Ik had graag geschreven dat we er intussen vertrouwd mee zijn. Maar de vele ongemak-reacties, geven aan dat we zo ver nog niet zijn. Dat doet me afvragen wanneer we iets als vertrouwd ervaren? Wanneer is iets zo gewoon dat het zelfs een houvast geeft? En hoe komt het dat we zo gehecht zijn aan houvast?

Want als COVID iets doet, is het wel dat we onze houvast noodgedwongen moeten loslaten en dat zorgt voor ongemak. Ongemak heeft vele gezichten: weerstand, verwarring, gelatenheid, angst, twijfel, piekeren, meegaandheid, rebellie, stil verzet, moedeloosheid, roekeloosheid,… Hoe uit ongemak zich eigenlijk bij jou ? Bij mij zet ongemak aan tot verwarring en twijfel en die gaat dan veelal over in reflecteren.

Tijd voor reflectie

Ik vermoed dat weerstand de meest bekende reactie op ongemak is. Als je weet dat weerstand iets te maken heeft met het gevoel dat je verlangen in gevaar komt: welk verlangen legt deze COVID-wereld dan voor je bloot? En als je dat verlangen kent, zou het dan je weerstand kunnen verminderen? Zou het dan ruimte kunnen geven aan inventiviteit, veerkracht, vertraging of nog iets anders?

Weerstand is de kracht die in gang schiet als we onze comfortzone moeten verlaten. Want veranderen houdt in dat we onze routine en onze innerlijke wereld moeten verstoren. Het houdt ook in dat we nieuwe uitdagingen moeten aangaan. Weerstand geeft ons dan het gevoel dat we de regie houden.

Verlangen gaat over iets willen, iets dat je nog niet hebt ervaren. Je ziet het soms voor je, voelt het borrelen, een onrust, het kan je voorwaarts stuwen, blij maken. Verlangen heeft als functie je te brengen naar plekken waar je nog niet bent geweest. Fantasie en verbeeldingskracht bewegen op dezelfde plek. Nieuwe situaties leveren nieuwe ervaringen en nieuwsgierigheid brengt je daar. Verlangen is van het hart en zegt tegen je: voorwaarts, met alle onzekerheden die erbij horen. Op avontuur! Als een virus…

Het spel : als je verplicht wordt te veranderen of los te laten, dan wil weerstand je houden waar je bent, terwijl verlangen je naar nieuwe en onbekende situaties wil leiden.

“In dit spel zijn angst, onzekerheid en ongemak je kompas voor groei !”

Met andere woorden: welke kansen biedt dit virus ons? Wat wordt er mogelijk dankzij een gedwongen verandering van onze gewoonten? Hoe kan je groeien als je je vertrouwde houvast moet loslaten?

Aandacht geeft richting en zekerheid in je goei

Hier zijn enkele suggesties om je te helpen uit je vertrouwde houvast te komen:

1. Neem eens een andere route

De eenvoudigste manier om een routine te doorbreken is om via een andere route te lopen, fietsen of rijden. Door een andere route te nemen, neemt de voorspelbaarheid af, krijg je nieuwe indrukken en zie je nieuwe omgevingen en dat werkt inspirerend.

2. Zeg “Ja”

Zeg een week lang “ja” tegen elke vraag die je krijgt of gedacht dat je hebt en zie waar je dat brengt. Of het nu gaat over een totaal andere werktaak, een oud spelletje opdiepen of reeds je kerstboom versieren,… zeg gewoon ja. Je zal merken dat het je meer in contact brengt met positieve, energieke reacties en gevoelens.

3. Kies de optie die je het meest ongemakkelijk laat voelen en EXPERIMENTEER

Als het aankomt op beslissingen nemen, bv. welke film je kijkt of welke maaltijd je gaat eten, probeer dan eens niet na te denken en beslis gewoon op je gevoel. Zeker als het héél raar voelt. Hierdoor kan je meer spontaan zijn en een beetje afstand nemen van je gewoontes. Dus probeer eens een week lang keuzes te maken die je normaal gezien niet zo maken.

Denk eens out of the box

4. Verander je omgeving

Men zegt wel eens “een nieuwe omgeving is als op vakantie gaan”. Je omgeving veranderen helpt bij het doorbreken van je routine en kan je energie helpen stromen. Richt je appartement, huis of werkplek eens opnieuw in. Werk eens vanuit een andere zitplaats of kamer. Ruim je kleerkast uit en schenk hetgeen je al lang niet meer draagt aan een goed doel.

5. Voel de angst en doe het dan toch

Susan Jeffers schreef het boek “ Feel The Fear And Do It Anyway” waarin ze de beste manier beschrijft om uit je comfortzone te stappen: de angst voelen en het dan toch doen. Wanneer je je hart voelt kloppen in een situatie of als je een besluit moet nemen, tel dan tot drie en doe het. Schrijf die blog, volg die opleiding, knip je haar kort (of laat dat doen 😊 ), solliciteer voor die job, vraag dat gesprek met je baas,…..

6. Blijf je emotionele intelligentie (EQ) ontwikkelen

Emotionele intelligentie is niet alleen in tijde van crisis van belang, maar eigenlijk in elke situatie. Het is de kunst van omgaan met de emoties van jezelf en van anderen. Maar hoe blijf je je EQ ontwikkelen? Ik leg het je uit aan de hand van vier emotionele vaardigheden uit het assessment emotionele intelligentie (EQ-i 2.0).

Empathie

Je bent niet de enige die in deze crisis zit. Verplaats je in de ander en probeer diegene te begrijpen, voordat je reageert.  

Impulscontrole

Soms ben je geneigd te snel te reageren. Je kan het spontaniteit noemen, maar soms is het gewoon je vat dat overloopt. Uit daarom zeker in een crisisperiode tijdig je innerlijke onrust, ongemak of angst. En als je voelt dat je toch gaat ‘ontploffen', ga dan letterlijk op je handen zitten. En zorg daarna voor een andere soort van ontladen, maak dan een wandeling of ga een stukje hardlopen.

Flexibiliteit

Flexibel gedrag wil zeggen: je eigen houding en opvattingen vrijwillig aanpassen aan veranderende omstandigheden in je omgeving. Een vaardigheid die nu erg wordt uitgedaagd. Hoe kan je hierin groeien: denk na voor je ja of nee zegt. Verken de gulde middenweg. Doe dit door middel van empathie. Ergeren, overdrijven, star vasthouden aan eigen gedachten of zienswijzen belemmeren flexibiliteit, dus wees daar attent voor.

Optimisme

Het glas is hoe dan ook nog gevuld! Probeer die gedachte vast te houden en straal die ook uit.

Kortom: leef in het hier en nu en GROEI

Ga je de crisis uitzitten als toeschouwer of gebruik je deze periode voor een persoonlijke transformatie? Neem het heft in eigen handen. Doorbreek bepaalde gewoontes en patronen. Je kunt veel meer dan je denkt. Visualiseer stapje voor stapje hoe je uit de crisis komt. Stijg af en toe eens boven jezelf uit en lach. Steek tijd en energie in zaken waar je invloed op hebt én energie van krijgt.

Leef in het hier en nu en groei

Sabine Baptist 29/10/2026 juni 2020
Aan de slag met je succes via je EQ (Emotionele intelligentie).

Certificaat EQ 2.0 /EQ 360 voor Sabine Baptist MindtoGrow


25 maart 2020
Van live naar virtueel coachen: van nabijheid naar afstand?


Online coachen met MindtoGrow

Van live naar virtueel coachen: van nabijheid naar afstand?

Covid 19 vraagt heel wat van ons. Vervelende dingen, dingen waarvan we dachten of nog denken dat het niet kan. Dingen waarvan we het nut of de noodzaak niet zien om eraan te beginnen. Dingen waarvan we eigenlijk wel weten dat het misschien toch niet zo moeilijk of slecht is, maar waarbij het gebrek aan noodzaak ons lekker helpt om in ons gewone gedrag en onze automatismen te blijven. Dingen waar we een uitgesproken menig of oordeel over hebben en niet met onszelf kunnen noch willen identificeren. Dingen die ons dus wel eens belemmeren….

Virtueel coachen is zo een ‘ding' van mij. Tot hiertoe was ik geen voorstander. Mijn overtuiging dat je pas echt aanwezig bent en impact kan hebben wanneer je mekaar ziet en van nabij kan meemaken, zorgde ervoor dat ik geen e-coaching in aanbieding had. Tot afgelopen week. Schoorvoetend deelde ik aan mijn coachees mee dat mijn persoonlijke én maatschappelijke verantwoordelijkheid me ertoe aanzette om onze live sessies uit te stellen of om te zetten in een skype-gesprek. Ik had even het gevoel dat ik mezelf verloochende, althans dat waar ik voor sta: oprechte, nabije verbinding die me in staat stelt met aandacht richting te geven aan de vraag van mijn coachees .

Maar ik zette dapper door, want ik sta ook voor rechtvaardigheid en zelfverantwoordelijkheid, ten aanzien van mezelf, maar zeker ook ten aanzien van de ander. Want het is tenslotte wel de coachee die in een verandertraject zit en daar graag mee verder wilt. Het is de coachee die daarbij in staat moet worden gesteld verantwoordelijkheid te nemen en te kiezen op welke manier zijn/haar proces in deze tijden kan doorgaan, opstarten of uitgesteld moet worden. Die bewuste gedachte maakte de keuze eenvoudig: welke bezwaren ik ook had: ik paste mijn kijkwijze aan en keek bewust door een andere bril.

Ondertussen heb ik er verschillende skype-coachings opzitten. Stuk voor stuk goede gesprekken, coachings met impact én met echte connectie met elkaar. Coachings waarbij de focus op een andere, zelfs meer intense manier aanwezig is. De kwaliteit die ik bij elke coaching voorop stel, heb ik ook kunnen geven in coaching op afstand. Deze nieuwe ervaring verruimt mijn kijkwijze, laat oude zienswijzen los en was ook een positieve ervaring voor mijn coachees en hun bereidheid eens anders te kijken. Dank je wel aan jullie allen, jullie hebben mij een stap verder gebracht, buiten mijn comfortzone.

En na deze eerste ervaringen, geef ik graag enkele tips mee die de virtuele-coach-ervaring helpen slagen:

1. Maak tijdig een skype-account aan als je die nog niet hebt: https://www.skype.com/nl/get- skype/

2. Test op voorhand even je beeld en geluid. Doe dit door bv. naar een familielid of vriend te skypen….dan heb je hem of haar ook weer even gezien.

3. Als je coach met ZOOM werkt, krijg je een uitnodiging per mail. Zorg ervoor dat je 5 minuutjes op voorhand klaar zit. Wanneer het tijd is, zal de coach bij je inbellen.

4. Als je met Skype werkt: zoek dan op voorhand je coach eens op en druk op de blauwe knop “zeg hallo” in het startbeeld dat je ziet als je op zijn/haar naam hebt geklikt.

5. Zorg ook hier ervoor dat je 5 minuten op voorhand klaar zit wanneer jullie een afspraak hebben en wacht totdat je coach bij je inbelt.

6. Zorg dat je ergens zit waar je niet gestoord kan worden. In- en uitlopende huisgenoten leiden jou af, maar zeker ook de coach. Dat zorgt voor verlies van focus en soms verlies van belangrijke oogst of inzichten.

7. De omgeving waar je zit, is voor ons proces niet van belang. Dus als je met een lelijke achtergrond zit, maar het is er lekker stil, kies daar dan zonder twijfelen voor.

8. Als je bepaalde documenten wilt delen, stuur ze dan even op voorhand naar mekaar door, dan kan je ze al eens rustig bekijken.

9. Mocht het mogelijk zijn, maak dan via een internetkabel een rechtstreekse verbinding met je laptop of computer. Dat geeft een stabielere verbinding.

10. Werk je toch met Wifi op je laptop of computer, zet dan de Wifi op je GSM even uit.

11. En als je daar dan toch mee bezig bent, zet je GSM ook stil en leg hem uit beeld.

12. Mocht de internetverbinding niet aangenaam voor je zijn of wanneer er teveel storing is, aarzel niet dit tegen je coach te zeggen. Jullie kunnen dan samen kijken wat mogelijk is.

13. En last but not least: als je om welke reden dan ook niet tevreden bent met deze virtuele coaching, geef dat dan tijdig aan. Samen kunnen jullie dan nieuwe afspraken maken.

Ik aarzel alvast niet meer. Vanaf nu en ook na dit bijzondere tijdperk, blijft virtueel coachen in mijn aanbod.  Probeer het samen met mij uit, ook als je twijfelt, we vinden wel een weg doorheen deze nieuwe wereld.

Sabine Baptist

Van live naar virtueel coachen: van nabijheid naar nieuwe nabijheid!

24 maart 2020
Mijn gratis bijdrage in deze bijzondere tijd.


"Van MindtoGrow naar MindtoCare"

Mijn gratis bijdrage in deze bijzondere tijd: voor diegenen die samen met mij aandacht willen geven aan "the inside".


Van MindtoGrow naar MindtoCare27 februari 2020
Enneagram


"Wat motiveert en blokkeert jou?"

Wil jij graag weten welk type jou het meest motiveert in te doen wat je doet?
Wil je weten hoe jij, je team of je bedrijf bepaalde dingen vermijdt en hierdoor potentiële groei blokkeert?
Als Enneagramspecialist kijk ik graag mee naar de mogelijkheden voor jou, je team of je bedrijf.


Wat motiveert en blokeert jou?
lees meer3 januari 2020
Ontdek jezelf in 2020

"Gelukkig 2020!"

De beste wensen voor 2020 van MindtoGrow


21 november 2019
Hoe voel jij?

"Voelend weten als levenskompas."

Voelend weten als levenskompas
Lees meer


2 november 2020
Kwaliteit


"Uit respect voor mijn klanten"

Met een warm hart en groot respect voor alle mensen die me het vertrouwen gaven om hun coach te zijn, draag ik dit certificaat op.
Dit kwaliteitslabel voeg ik dan ook met volle overtuiging toe aan de kleur die ik aan mijn coach-zijn wil geven.
Hartelijk dank aan eenieder die me zijn of haar kleur wilde laten zien. Jullie maken voor mij het verschil.
Certificaat PCC (Professional Cretified Coach) voor Sabine Baptist


20 oktober 2020
Van ANGST naar DURF


"Van ANGST naar DURF"

Van angst naar durf middels coachingHerken je dit, situaties waarin je heel graag iets wilt doen, maar om de een of andere reden het niet aandurft? Je voelt je ergens belemmerd maar je weet niet goed wat de reden is en je zou alles doen om je gebrek aan durf op te lossen. Tevergeefs. Je volgde reeds trainingen, je las reeds boeken en toch blijf je voor de een of andere ongekende reden geblokkeerd wanneer jij assertief wilt optreden. Lees dan zeker onze tips!


Herken jij ook deze situaties?

Op het werk kreeg Karel een pluim voor een procesverbetering die hij voorstelde. Het was mijn inzicht dat ik eerder die week bij de lunch voorzichtig aan hem opperde. Maar het is Karel die het durft te vertellen aan onze manager en daarvoor gewaardeerd wordt. Ik durf niet eens kwaad te zijn op Karel omdat hij het eruit flapt, laat staan dat ik het tegen de manager zeg dat het van mij komt. Wat voel ik me dan toch zo zwak, een echte schijtluis…

Gisterenavond stelde ik vast dat ik weer de tafel heb afgeruimd, de rest zat al te relaxen in de zetel….en ik offer me weer op, ook al heb ik zo vaak gezegd dat ze het zelf moeten doen. Waarom horen ze me niet ? Dat is net zoals op het werk, daar ben ik ook diegene die altijd wat langer blijft en opruimt.”

“We hebben afgelopen week onze nieuwe keuken besteld, eindelijk. Ik zou me blij moeten voelen, ben ik ook wel….maar toch knaagt er iets: ik wilde immers de houten afwerking en mijn partner de witte….het is de witte geworden. Want ik hoorde mezelf zeggen dat het niet zo belangrijk voor me is….maar dat is het eigenlijk wel. Hoe komt dat toch dat ik mijn eigen gedacht niet duidelijk uitspreek en daarna me gepasseerd voel? Op het werk is dat hetzelfde, daar sluit ik me ook altijd aan bij de rest, terwijl ik geregeld echt een ander idee heb….”

Ik ken ze zeker dit soort situaties waarbij ik iets wil, graag zelfs, maar het niet durf of het laat passeren. Laatst zei er iemand: “ Ja maar wil je het dan wel echt ?” Ja, natuurlijk wil ik het echt, maar zonder al dat gedoe. “ Welk gedoe bedoel je Sabine ?”…….. Ja, welk gedoe is dat dan? Goede vraag. Maar eerlijk waar, intussen blijf ik lekker doen wat ik doe en verandert er niet veel. Daarbij komt al eens de gedachte bij me op: “ Wat ben je toch een bangerik…” maar dat duw ik dan weer weg. Totdat ik weer eens droom over wat er mogelijk wordt als ik wat meer zou durven, meer lef zou hebben…..

Herkenbaar?

Intussen weet ik dat dat ‘gedoe' gaat over de mogelijke nadelen of onzekerheden die verbonden zijn aan het nieuwe dat ik zo graag wil, maar niet durf. Want ik ben het gewoon te doen of te denken zoals ik het tot nu toe deed. Goed of slecht, het is gewoon en kost dus geen moeite. En zo kennen ze me, zo zijn de anderen me gewoon. Wat zouden ze wel niet denken of van me vinden als ik dat ineens verander?! En dat soort gedachten of vragen geven me onrust, angst, onzekerheid……En dat gedoe houdt me tegen. Het maakt me bang of onzeker waardoor ik kies voor de bekende weg.

Maar tegelijkertijd wil ik verder. Wil ik meer. Kan ik meer. Ik wil met gezonde lef worden wat ik in staat ben te zijn. Met gezonde lef zeggen wat ik echt denk en te zeggen heb. Ik wil me gezonde lef mijn leven vorm geven op een manier die mij gelukkig maakt. Niet meer, maar zeker ook niet minder.

Heb jij dat ook?

Als je ook wat meer wilt durven, kunnen volgende tips je op weg zetten van angsthaas tot lefgozer!

1 Kijk je angst in de ogen

Dat wij mensen soms bang zijn, is maar goed ook. Angst is een raadgever die ons vraagt even te pauzeren. Angst is energie en verdient positieve aandacht. Dus doe je angst recht aan, veroordeel hem niet tot je grootste zwakte, maar evengoed promoveer hem ook niet tot je voornaamste bondgenoot.

Het is de kunst te leren zien dat er verschillende soorten angst zijn. Vraag je bij negatieve gedachten af of ze wel realistisch zijn, is de angst waar? Beschermt de angst je tegen ongelukken? Of beschermt het je tegen het oordeel van anderen? Zorgt je angst ervoor dat je braaf blijft beantwoorden aan wat hoort? Of voorkomt het mislukking? Maar tegelijkertijd ook stilstand? Of…..voorkomt je angst je te slagen?

Kijk je angst in de ogen. Neem af en toe de tijd om (in je eentje) negatieve gedachten van onzekerheid, angst of twijfel te ontrafelen. Wat komen ze zeggen? Waar beschermen ze je echt tegen? Of wat maak je jezelf wijs? Angst is een signaal dat verwijst naar je onderliggende behoeftes. Hoe meer je angst herkent als een behoeftesignaal, hoe groter je mentale bewegingsvrijheid wordt.

2 Dans alsof niemand naar je kijkt

Oefen jezelf erin om je niets aan te trekken van wat anderen ervan gaan zeggen of denken. Meestal vullen we zelf te snel en te negatief in wat de anderen ervan denken/vinden, terwijl je dat eigenlijk helemaal niet weet of enkel in kan vullen met je eigen gedacht erover. Dit invullen voor anderen kost veel meer energie dan je denkt. Steek die energie in je af te vragen wat je zelf wilt of voelt. Kijk in je eigen hart en sta in je eigen schoenen en ga daarvoor. En weet dat wanneer jij heerlijk staat de dansen (dus je ding doet zonder belemmerd te worden wat anderen ervan vinden) er heel wat mensen zijn die dat ook graag zouden durven of dankzij jou mee komen dansen.

3 Maak een leflijst

Op je leflijst staan dingen die je (stiekem) graag wilt doen of leren, maar die je altijd weer wegduwt omdat ze je bang maken. Vind je het moeilijk om dit lijstje te maken? Soms is datgene waar je jaloers op bent een goede verklikker van hetgeen je naar verlangt. Durf dan ook te kijken naar je jaloerse kantje. Of misschien gaat het bij jou over het hebben van controle? Waar wil jij controle over hebben? Probeer elke maand 1 ding van je lijstje te doen. Maak er een foto of aantekening of whatever van en plak het in je lefboek. Blader daar geregeld door en geniet van je overwinningen.

4 Doe eens iets buiten je gewone boekje

Durven gaat niet alleen maar over straffe of grote dingen doen. Het is ook je ongemak opzoeken en overwinnen. Dingen doen waar je je net niet helemaal goed bij voelt of waar je je te verlegen voor voelt. Zoals een praatje maken met die knappe man of vrouw, eerlijk uitspreken waar je je al een tijdje aan ergert bij je beste vriendin (ook al kan dat ongezellig worden), je partner of 1 van je kinderen, een vergadering leiden, een blog schrijven….

Zeg eens ‘ nee ' wanneer het je niet past. Of begin al eens met: ‘ ik ga er even over nadenken '. Zeg ‘ dank je wel ' als iemand je een compliment geeft, in plaats van haastig te zoeken naar een tegencompliment of het weg te wimpelen. Leer feedback geven: neem je voor elke dag iets kleins te zeggen, in positieve of in opbouwende zin.

5 Durf opnieuw te proberen

Misschien is het de angst om te mislukken, te falen wat je tegenhoudt om nieuwe dingen te doen. Stel je voor dat je dat al dacht toen je leerde kruipen of lopen…..dan was je nooit op je 2 voeten beland! Hou vol, probeer opnieuw, leer uit je vallen en begin opnieuw. Proberen is een kans op ontwikkeling, een kans om verder te geraken. Durven proberen is vooral een kans om ‘gedoe' kwijt te geraken dat ons klein houdt, dat ons weghoudt van onze dromen, dat ons verlegen maakt en minder kans geeft op te stralen.

Wat zou er gebeuren als jij je angst om te mislukken/falen vanaf nu als maar vaker omschrijft als ‘ik gebruik mijn angstenergie om te proberen'? Wie weet word je wel een heerlijke angsthaas met lef!

Sabine Baptist
PCC/ ICF Coach
Oktober 2019


11 oktober 2019
Als maar meer mijn kleur

"Als maar meer mijn kleur."

Na 2 jaar van leren, ontdekken, observeren, wroeten en groeien, mag ik dit certificaat aan mijn praktijkmuur hangen.
Ik ben fier op mezelf, maar zeker ook dankbaar naar mijn collega-coaches en heel wat bijzondere mensen in de Training & Coaching Square.
Mijn pad krijgt als maar meer kleur, MIJN kleur. En dat deel ik graag met jullie.

Certificaat ROOT-GROW ACTP voor Sabine Baptist


9 oktober 2019
Iets om over na te denken

"Iets om over na te denken."

Iets om over na te denken


19 juli 2019
De moed om volledig mens te durven zijn

"Verjaardagscadeau"

Prachtige uitnodiging tot 'being flawsome': geweldig zijn met al je kleurtjes, leuk en minder leuk!

De moed om volledig mens te durven zijn
Lees meer


27 juni 2019
Welkom terug machtige verwondering!

"Verwondering"

Ik die vaak een oordeel had over mijn nieuwsgierigheid, mijn (ja soms kinderlijke) verwondering.
Ik dacht dat anderen daar dan een oordeel over zouden hebben.
Tuurlijk hadden ze dat: als ik het bij mezelf veroordeel, volgt de rest....en ik, ik hield me dan in....

Ik wil me niet meer inhouden. Al een hele tijd niet meer.
Ik wil (oa) mijn verwondering en nieuwsgierigheid laten stromen. Want dat is een deel van mijn unieke kleur!

Benieuwd hoe dat met jou zit!

Welkom terug machtige verwondering
(bron: De Tijd) Lees meer


24 juni 2019
Enneagram voor teams/groepen


"Congratulations. You have just successfully completed the Level 2 IEQ Advanced Enneagram and Team Dynamics training!"


Dit zat vanmorgen in mijn mailbox. En ja wat een training was dat! Heel veel geleerd, van mijn teamcollega's (prachtige vrouwen), alle anderen en van mezelf. Weer een stap verder in het begrijpen van en werken met mensen en hun systemen. Ik ben er klaar voor om deze kleurrijke groei te faciliteren bij anderen. Jij ook?

Enneagram voor teams/groepen


16 april 2019
Wat laadt jouw batterij ECHT op?

"We werken niet te veel,
we laden te weinig op"

Wie laat jou batterij echt op?


8 maart 2019
Altijd vrouwendag

"The powerful colour of women"

Laat altijd je ware kleuren zien, niet alleen vandaag.

Altijd vrouwendag
(Art by Elad Ben Naim, Israël.)


9 februari 2019
Aandacht geeft richting.
Aandacht geeft richting

In mijn hele leven staat het woord aandacht centraal. Al van erg jong. Aandacht voor de anderen, aandacht voor dingen om me heen, aandacht voor mezelf, aandacht voor de aandacht die ik al dan niet kreeg of waar ik naar verlangde. Aandacht voor geluiden, geuren en kleuren. Aandacht voor mooie dingen, harde woorden, pijnlijke gedachten. Aandacht voor zachte ogen, warme handen…..ja voor ontzettend veel. Ik zag aandacht als iets dat vanzelf ging, niet stuurbaar, gevoed door iets in me waar ik geen controle over had. Soms heel fijn, maar meestal overweldigend en niet zo aangenaam. Want hierdoor werd ik sterk gefocust op wat de ander dacht en wilde. Bijna overgeleverd aan de prikkels die mensen en situaties bij mij teweeg brachten. Een gevoel van gestuurd worden van buitenaf. Ik verloor hierdoor als maar meer contact met mijn eigen wensen en verlangens. Zelfs met mijn eigen manier van zijn. Ik verbleekte, mijn kleuren vervaagden.

Herken je dat? Merk je soms ook op dat je (teveel) aandacht, tijd, gevoelens of gedachten besteedt aan dingen die er voor jou eigenlijk niet toe doen? Aandacht die energie kost? Je moe of gestresseerd maakt? Aandacht die niet oplevert waar je zelf van droomt? Aandacht die alle kanten uitgaat, maar niet genoeg naar jouw kant? Aandacht die onvoldoende tijd en ruimte overlaat om je leven te vullen met wat jou warm maakt? Mogelijk maakt het je leven wat saai, wat grijs, wat routineus? Heb je het gevoel dat je het grootste deel van de dag ‘geleefd' wordt?

Ben je bereid aandacht te geven aan de waarheid?

Intussen weet ik dat ikzelf en niemand anders die aandacht stuur via mijn eigen gevoelens, gedachten, ervaringen, herinneringen. Via mijn eigen kijk op de wereld en op mezelf. En die ‘sturing', die ‘keuze' die ik telkens opnieuw maak, kleurt mijn zijn en dus mijn dag. En zo werkt dat ook bij jou!

Meestal sturen we onze aandacht heel onbewust. We staan er zelden bij stil wat onze aandacht krijgt en wat niet. Daardoor lijkt het ons te overkomen (en moeten we ondergaan). Of soms lijkt het zelfs dat anderen bepalen waar onze aandacht moet zijn. Alsof zij ons leven sturen. Alsof iets buiten onszelf onze richting bepaalt. Alsof we geleefd worden.

De waarheid is dat we die aandacht zelf in handen hebben en al te vaak uit handen geven. En de oplossing is eenvoudig: neem je aandacht weer zelf in handen.

Ik geef nu als maar meer zelf richting aan mijn aandacht en dus aan dat wat mijn dag kleurt. Simpel en alleen door met aandacht naar mijn aandacht te kijken. Heel bewust te voelen, te denken of te kijken naar hetgeen dat ik wil dat nu mijn aandacht krijgt of zelfs verdient! Het is fascinerend en uitdagend om vast te stellen dat wij dus elk moment van de dag zelf kunnen bepalen waar onze aandacht naar toe gaat en dus ook hoe we ons daarmee voelen en daardoor handelen of net niet voelen of doen. Deze wetenschap opent voor mij oneindig veel deuren. Ik ga niet zeggen dat het leven nu plots geweldig en eenvoudig is. Want geloof me dit lukt me niet altijd bij alles en iedereen. Het vergt oefening ( gemaximaliseerd via coaching omdat je eerst zicht moet krijgen op je onbewuste systeem en dat kan je moeilijk alleen doen ), volhouding en mildheid als het niet lukt. Maar in tegenstelling tot vroeger kleur ik wel als maar meer mijn eigen dag! En dat geeft me ruimte, vrijheid, stuurbaarheid en kracht. Maar vooral meer innerlijke rust, beter omgaan met stress en verwachtingen. Meer tevredenheid en veerkracht. Gewoonweg gelukkiger zijn.

Wat denk je erover om het eens te proberen? Via bewuste aandacht voor kleur?

Heb je aandacht voor kleur?

We worden elke dag uitgedaagd met tips en tricks, advies van hoe je meer kan loslaten, minder stress hebt, meer energie voor jezelf krijgt, een betere leider wordt, beter feedback geeft, enz, enz. Allemaal waardevolle en zeker te onderzoeken advies dat je aandacht verdient en je kan helpen als maar beter te sturen. Heel wat van mijn aandacht gaat naar dat soort boeken, blogs, onderzoeken en trainingen. Maar ik blijf ook op zoek gaan naar de ogenschijnlijk onbelangrijke dingen die elke dag onze aandacht vragen. Omdat ze op eenvoudige wijze een verschil kunnen maken, gewoonweg hier en nu. Ik ben nieuwsgierig of dat voor jou ook zo is.

Daarom vraag ik je aandacht voor kleur. Overtuigd dat de kleuren rondom ons een grote invloed op ons hebben, wil ik jullie uitnodigen daar eens aandacht aan te geven. Kleuren hebben betekenis. De gevoelens die we er al dan niet onbewust aan geven hebben dat ook. Kleuren kunnen ons dag beïnvloeden, ze zijn in staat energie op te roepen. En zoals bij alles: dat kan zowel positief als negatief. Wat maakt een kleur voor jou aantrekkelijk of net niet? En hoe komt dat dan? Welke kleuren omringen je in je huis, je werkplek, vullen je kleerkast?

Om mezelf te beperken in een thema dat me passioneert, som ik hierbij kort de betekenis van kleuren op ( met de hulp van een boek van Cornalien Stolker ) en laat ik ze aan jullie aandacht over. Ik vertel alvast dat ik sterk aangetrokken word door goudgeel en turkoois. Verder ben ik razend benieuwd naar wat deze kleuren bij jou teweeg brengen. Dus als je iets met me wilt delen: graag! Je vindt mijn gegevens onderaan. Voor nu: geniet van de magie van kleur.

roze
Rood
Orange
GoudGeel
Geel
Groen
Turkoois
Blauw
KoningsBlauw
Paars
Wit

Dank je voor de aandacht die je bewust genomen hebt om mijn verhaal te lezen. Je bent altijd welkom om van gedachten te wisselen, per mail, telefoon, in een ontmoeting. Vrijblijvend of vanuit een engagement naar jezelf. Jij kiest. Ik hoor het graag.

Sabine Baptist
ICF Coach
www.mindtogrow.be
sabine@mindtogrow.be


31 januari 2019
Lekker in jou KLEURENVEL.

Ik hou van de woorden 'kleur bekennen'.
Wat geeft jou je unieke glans?
Wat laat jouw hart sneller kloppen, wat zet jou in je kracht?
Wat kleurt jou en jouw leven?
Voor mij hebben deze vragen een wereld van mogelijkheden geopend.
Voor jou ook?
Lekker in jou kleurenvel
(Jos Coufreur)


28 januari 2019
Loopbaanbegeleiding zit in de lift....

Op vier jaar tijd is het aantal Vlamingen dat loopbaanbegeleiding volgt, meer dan verdubbeld.
Dat schrijft Het Nieuwsblad.  In 2014 hebben 11.500 mensen loopbaanbegeleiding aangevraagd, vorig jaar waren dat er bijna 25.000.
Lees meer....
Loopbaanbegeleiding


17 januari 2019
Messenger of Light


Het is dit kleurrijk hart oftewel de "Messenger of light" die me triggerde om het verhaal tot het einde uit te lezen. Daarbij kwam ik bij de woorden:

"Engagement komt uit inspiratie. Je moet mensen niet inspireren, wel hen toelaten om geïnspireerd te zijn!"

Hoe doe je dat? Door mensen te laten zijn wie ze zijn, hen daarvoor de ruimte te geven. Voor mij heet dat kleur bekennen.
Dat kan natuurlijk pas als we weer voeling hebben met onze echte kleuren.
Ik nodig jullie uit daarvoor aandacht te hebben, tijd voor te maken. Want zeg nu zelf: kleur maakt het verschil!
En aandacht geeft kleur én richting!

Messenger of Light


8 januari 2019
Enneagram smiley


Het Enneagram is voor mij de meest krachtige, volledige en energieke manier om alle facetten van jezelf te ontdekken. Waarom doe je wat je al dan niet moet doen? Wat vermijd je? Jouw unieke type daagt je uit meer van jezelf te ontdekken zodat je als maar meer je kleurrijke ik kan zijn en leven.
Meer info hier.

Enneagram smiley
(Art from Margalitarts)


2 januari 2019
Creëer in 2019 de jobsituatie die in je leven past en niet omgekeerd!


Creer de jobsituatie die in je leven past.
(meer info over loopbaanbegeleiding hier onder "Mijn aanbod".


2 januari 2019
Ben jij van plan te veranderen in 2019?


Zullen we voor het nieuwe jaar eens nadenken over de dingen die wij willen veranderen? Niet alleen jezelf maar ook jouw omgeving kan weerstand tegen verandering bieden, zit niet vast in jouw weerstandscurve!

Ben jij van plan te veranderen?


1 januari 2019
"if you are always trying to be normal, you will never know how amazing you can be!" (Maya Angelou)


Ik wens jullie voor 2019 toe dat je elke dag een beetje meer van je eigen kleuren kan ontdekken en laten zien.
Zo maken we een prachtig kleurrijk verschil dat uitnodigt tot nieuwsgierigheid en samenwerking.

Laat ze verbazen

(foto= The Imagining World of Hung Yi)


16 december 2018
Wil je weten wie je echt bent?


Een tijd geleden deelde ik een bijdrage met de vraag: "Welk soort leider ben jij? Ken je kleur!"
Hierbij volgt deel 2 van mijn vraag: "Wie wilt samen met mij onderzoeken welke kleur(en) hij/zij heeft?"
In het kader van mijn accreditatie voor iEQ9 zoek ik mensen die een grondige Enneagram-profiling via mij willen doen, gevolgd door een blik-verruimende duik in hun type via coaching. Geïnteresseerd? Nieuwsgierig? Goesting om meer te weten over hoe jij je presenteert aan de wereld?
Mail me via
sabine@mindtogrow.be
.
Ik kijk er naar uit!

Wil jij weten wie je echt bent?


15 december 2018
Van wat heb jij jezelf gemaakt?


Van wat heb jij jezelf gemaakt?


14 december 2018
Een heerlijke waarheid die in beweging zet.


Een heerlijke waarheid die in beweging zet


6 december 2018
Dont't wait....


Wacht niet langer


27 november 2018
Goedemorgen. Geniet van JOUW dag!


Goede morgen, geniet van jou dag!


19 november 2018
Bloei jij in je volle glorie?


Bloei jij in volle glorie 
Sabine Baptist
PCC certified coach

+32 (0) 498 70 45 11
sabine@mindtogrow.be
Heiligenbornstraat 44, ALKEN


reviews mindtto grow
Plaats uw ervaring


Privacy Statement

Disclamer